Източник ТрудСнимка БулфотоДанъци в размер на близо 500 млн. лв. укриват

...
Източник ТрудСнимка БулфотоДанъци в размер на близо 500 млн. лв. укриват
Коментари Харесай

Финансовият министър с важна новина за данъците! 500 млн. лв. на година са...

Източник  " Труд "

Снимка Булфото

Данъци в размер на близо 500 млн. лева укриват всяка година търговци като не регистрират оборота си. Това излиза наяве от писмен отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос на депутати от Българска социалистическа партия. Над 330 млн. лева са неплатените налози и осигуровки от така наречен кешови стопански браншове (заведения, питейни заведения, нощни заведения, търговия на дребно с храни, дрехи и др.). Още над 160 млн. лева са укритите налози от търговци, които правят продажби посредством електронни магазини.

Повишаването на събираемостта на налозите е една от рекомендациите към България, дадени от Съвета на Европейски Съюз. Именно с цел да се усъвършенства контролът бяха направени промени в Наредбата Н-18 за отчитане посредством фискални устройства на продажбите в търговски обекти, написа " Труд ".

Част от измененията са ориентирани към онлайн търговците. До 29 март притежателите на електронни магазини, стартирали активност преди 29 декември 2018 година и получаващи заплащания в брой или с банкови карти, би трябвало да ги записват в Национална агенция за приходите. Това става посредством портала за електронни услуги на приходната организация. Национална агенция за приходите ще поддържа обществен указател на електронните магазини, показва министър Горанов. Дава се опция онлайн магазини да дават на клиентите си електронни касови бележки вместо хартиени. Но в случай че в електронния магазин се употребява програмен продукт за ръководство на продажбите, тойще би трябвало да дава отговор на условията на наредбата. Т.е. при всяка продажба софтуерът би трябвало да изпраща данните към касовия уред, където договорката се записва във фискалната памет. След това касовият уред би трябвало да генерира касова записка, която може да се изпрати и по имейл на клиента.

Срещу тези промени се оповестиха представители на бизнеса. Според Паско Пасков, представител на Българската асоциация за развиване на бизнес програмен продукт, на някои онлайн търговци, които имат доста поръчки едновременно, ще се наложи да купят няколко касови апарата, тъй като клиентите ще се наложи да изчакват и да се подредят на “опашка ”, сходно на физическите магазини.

Засилване на контрола

Автоматично наблюдават магазините

Търговците ще би трябвало да изпращат в действително време данни в Национална агенция за приходите за всички издадени касови бележки, показва министърът на финансите Владислав Горанов в отговора си. Това ще обезпечи опция за навременен и автоматизиран надзор върху отчитането на приходите в комерсиалните обекти, добавя той. Например, в случай че огромно заведение на морето през лятото спре да регистрира продажби в продължение на едни час, компютрите в Национална агенция за приходите незабавно ще дадат сигнал, че има нещо неправилно и инспекторите ще отидат на инспекция.

Софтуерът за ръководство на продажбите за всяка договорка автоматизирано ще би трябвало да подава данни към касовия уред, гласят измененията в Наредба Н-18. Срокът за осъществяване на това условие ще бъде продължен до 30 септември.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР